PERSMEDEDELING:
VAN IJSSALON NAAR DUURZAME BOERDERIJ

DIEPENBEEK, 22/02/2021 (MPB)


Het Keysel Creymke, artisanaal ijssalon van de Diepenbeekse ondernemersfamilie Blokken, zal in de loop van het komende jaar omgevormd worden tot een duurzaam landbouwbedrijf met eigen hoevewinkel. De boerderij zal instaan voor het aanleveren van grondstoffen die nodig zijn voor de eigen productie van verschillende ambachtelijke hoeveproducten.

Eerlijke producten

De landbouw- en zuivelsector staat al enkele jaren onder druk. De huidige verdienmodellen zijn soms niet langer rendabel en leggen al te vaak een hypotheek op mens en omgeving. Met haar eigen boerderij en hoevewinkel wil het Keysel Creymke toekomstgericht en duurzaam werken. Met korte productieketens worden ze zelf verantwoordelijk voor de gehele productie: 80% van de oogstopbrengst wordt verwerkt in verschillende ambachtelijke producten: roomijs, sorbets, yoghurt, kazen, gedroogde kruiden, confituren, artisanaal gebak en confiserie. Dit gamma wordt, aangevuld met producten van collega-boeren, verkocht in de eigen hoevewinkel. Hiervoor wordt het huidige ijssalon in de komende maanden heringericht en worden de productieruimtes aangepast en vernieuwd. Vanaf 23 maart zijn de klanten welkom in de nieuwe hoevewinkel. In tussentijd blijft de crèmerie gewoon geopend en kunnen mensen nog steeds genieten van hun vertrouwde bolletje ijs.

Terug naar de roots

Het ondernemersverhaal van de familie Blokken begon reeds een aantal jaren voor de opening van de bekende crèmerie: begin jaren negentig startten Sabine en Johan met een eigen landbouwbedrijf op Hoog Keizel. De focus verschoof in de loop der jaren een aantal maal: zo evolueerde het bedrijf van de pluimveesector naar zuivelverwerking. Het meest bekende product in de regio blijft ongetwijfeld het ambachtelijk roomijs.
Vele jaren later staat de volgende generatie klaar om de rangen te versterken en terug te keren naar de roots van het familiebedrijf: de landbouw. Iedereen binnen de familie ontfermt zich over een bepaald aspect van de productie of verkoop, zo kunnen ieders talenten ten volle tot bloei komen.

Samen op weg naar een duurzame toekomst

In Diepenbeek beweegt er de laatste jaren veel op vlak van duurzame landbouw. Om deze mentaliteitsbeweging ten volle te ondersteunen is het nodig dat de verschillende spelers goed met elkaar kunnen samenwerken. Het Keysel Creymke startte een tijdje geleden reeds een samenwerking met CSA De Kriekelaer van boer Bram Kriekels: in de hoevewinkel komt er een afhaalpunt voor de groentenpakketten die Bram op een duurzame manier produceert. Het gamma van de hoevewinkel biedt altijd nog plaats voor de producten van collega-boeren die met eenzelfde aandacht voor duurzaamheid werken en graag via lokale en korte ketens hun publiek willen bereiken.