Ons bedrijf

Een klein beetje geschiedenis

De regio rond ‘Keizel’ in Diepenbeek staat reeds honderden jaren bekend als vruchtbaar landbouwgebied. Reeds in de 13e eeuw verkoopt de toenmalige Heer van Diepenbeek een grote hoeve (de huidige Bouquetwinning) aan de abdij van Villers. In de eeuwen die volgen komen en gaan verschillende landbouwbedrijven; van hoogstamboomgaard tot industrieel melkveebedrijf, geen enkele ontwikkeling in de geschiedenis van de landbouw is vreemd aan onze streek.

Het woord ‘Keizel’ heeft een topografische oorsprong: het duidt op het gebied tussen 4 boerderijen of landerijen. In Diepenbeek vind je Keizel, Laag Keizel en Hoog Keizel.

De eerste sporen van onze boerderij, gelegen op Hoog Keizel, vinden we ongeveer 100 jaar geleden terug bij de families Pieters en Thewis, waarvan de nazaten nog steeds actief zijn in de landbouw.

Aan het begin van de jaren ’90 van vorige eeuw, kochten Johan en Sabine Blokken-Hermans een toenmalige varkenshouderij en vormden deze om tot een gemengd landbouwbedrijf. De focus lag voornamelijk op 2 aspecten: enerzijds de uitbating van een konijnenkwekerij en anderzijds de teelt van aardbeien en pruimen.

Doorheen de jaren verschoven de activiteiten van het bedrijf meer en meer in de richting van een modern pluimveebedrijf. Na de dioxinecrisis (1999) was er een heroriëntering nodig op dit vlak in de vroege jaren 2000. Het pluimveebedrijf werd afgebouwd en maakte plaats voor de productie van roomijs en andere ijsproducten sinds 2007.

Een nieuw hoofdstuk

Het roomijs van ‘t Keysel Creymke werd geleidelijk aan bekend in de ruime regio, eigen smaken en variaties werden ontwikkeld. Naast traditioneel roomijs kwamen sorbets, lactosevrij- en suikerarm ijs in het aanbod.

Een duurzame toekomst

Samen met de volgende generatie werd er gekozen om ‘t Keysel Creymke klaar te maken voor een duurzame toekomst. Een belangrijk aspect hiervan was dat de landbouwactiviteiten van het bedrijf geleidelijk aan terug uitgebreid zouden worden.

Zo werd er gekozen om op een actieve en duurzame manier (h)eerlijke producten te produceren. Het aanbod van ‘t Keysel Creymke werd verruimd: naast het roomijs kwamen er een aantal hoeveproducten bij: artisanale confituren, yoghurt en andere zuivelproducten en lekkere fruitsappen. De overgrote meerderheid van de producten is afkomstig van onze eigen gronden, of die van gelijkgezinde collega-boeren. Hiervoor bewerken we ongeveer 7 hectare landbouwgrond in de onmiddellijke omgeving. Op die manier is het bedrijf uitgegroeid tot een landbouwbedrijf met volwaardige hoevewinkel.

Een volgende stap is de ontwikkeling is de uitbouw van een eigen kaaslijn.
Naast het melken van de koeien, voorzien we de productie en rijping van verschillende kazen volledig in eigen beheer.

We kozen er bewust voor om onze productie ‘te verduurzamen’, met aandacht voor mens en natuur en met oog voor de toekomst. Op commercieel vlak ontstonden er een aantal mooie samenwerkingen en op sociaal vlak staan verschillende projecten in de stelling in samenwerking met een aantal sociale partners.

Al onze bedrijfsactiviteiten zijn ondergebracht in onze familiale vennootschap: Harzevelt comm.v., de hoevewinkel blijft echter bestaan onder de commerciële benaming ‘Keysel Creymke’.

Door actief samen te werken, met aandacht voor ieders talent, proberen we samen met de verschillende generaties te bouwen aan een mooie toekomst!